מערכות יחסים. R - Relationships
- annagilboa
- 8 בנוב׳ 2022
- זמן קריאה 2 דקות
האות R במודל DIR עוסקת במערכות יחסים. היא מתארת את מערכות היחסים עם הורים, מחנכים, מטפלים, בני הגיל ואנשים אחרים שמתאימים את התקשורת הרגשית שלהם ליכולות ההתפתחותיות של הילד ולהבדלים הייחודיים שלו. מערכות יחסים אלה מאפשרות לפתח את היכולות התפקודיות והרגשיות של הילד.
מערכות יחסים הן הדבר החשוב ביותר ב-DIR. חייבת להיות מערכת יחסים טובה עם האדם שעובד בשיטת DIR עם הילד.
התרבות העכשווית לא תומכת במערכות יחסים. ילדים נמצאים לעיתים קרובות עם אנשים שהם פוגשים לראשונה ומשום מה מצופה מהם להרגיש בטחון עם אנשים אלה. ילדים הולכים למטפלים שונים, ושוב מצופה מהם להיות בטוחים ומווסתים בלי שנוצרה מערכת יחסים עם האדם שמנסה לעזור להם. מוזר, נכון?
החברה שלנו בנויה כך שמבוגרים לא רק שלא מפתחים מערכות יחסים עם ילדים, אלא במקום לכוון אותם, מכתיבים להם. תארו לעצמכם שזרים מוחלטים יגידו לנו, המבוגרים, מה לעשות, למשל, בחנות. מה יהיה הדחף הראשון שלכם אם אדם שאתם לא מכירים ייגש אליכם ויגיד לכם להפסיק לדבר בקול רם, ללכת לאט מדי או מהר מדי, או לא לגעת בסחורה שעל המדפים?
*איך כל זה קשור ל-DIR ופלורטיים?*
אנחנו לא מכוונים ילדים. אנחנו נותנים להם להוביל בתוך מערכת יחסים בטוחה, חמה, יציבה ומטפחת, במטרה לגלות את תחומי העניין שלהם ולפגוש אותם בנקודת ההתפתחות הנוכחית. להביא רגש אמיתי, תוך כיבוד ההבדלים הייחודיים שלהם והשלב ההתפתחותי בו הם נמצאים. אז אנחנו יכולים לכוון אותם.
חשוב לבנות מערכת יחסים בטוחה, חמה ומטפחת לפני שעוסקים ב-DIR. אדם חדש, מטפל למשל, יכול לבנות אותה תוך מספר מפגשים. להורים לרוב יש מערכת יחסים טובה וחיובית עם ילדיהם. אם זה לא המקרה, חשוב לשפר אותה כמה שיותר מהר.
לאחר מכן, במסגרת אותה מערכת יחסים בטוחה ומטפחת נשתמש ברגש אמיתי באינטראקציות שלנו, נתחשב בהבדלים הייחודיים של הילד ובשלב ההתפתחותי שלו.
רגש אמיתי – אנו שואפים להיות נוכחים כאן ועכשיו ולהגיב בצורה אותנטית. אם הילד נראה מפוחד או עצוב, נגיב בצורה דואגת, באמצעות הבעת פנים מודאגת וטבעית. הרגש משדר לילד את דאגתנו כלפיו בלי לומר מילה.
הבדלים ייחודיים – אם הילד נרתע מרעשים, כדאי לדבר אליו בקול רגוע ושקט. אם הילד לא מגיב לגירויים אפשר להראות יותר התלהבות על ידי הבעות פנים וטון הדיבור כדי לגרום לו להתעניין בך קצת יותר.
אנו רוצים לפגוש את הילד בשלב ההתפתחותי הנוכחי שלו, על פי שלבי ההתפתחות התפקודית-רגשית של המודל. אם הילד לא מווסת ולא מתעניין בנו, נצפה בילד ונצטרף לפעולות שלו כדי לקדם קשב משותף. זה יכול לכלול גם ויסות חושי המותאם לצרכיו הייחודיים של הילד. ילד מוצף יכול להסתייע בשהייה בחדר שקט עם אור מעומעם, או במגע עמוק, בעוד שילד אחר זקוק לנדנדה או לווסט כובד כדי לשלוח איתותים לגוף שירגיעו את מערכת העצבים בזמן האינטראקציה.
כאשר מתקיימים כל התנאים האלה, תיווצר מערכת יחסים בטוחה, חמה ומטפחת עם הילד. נשתמש ברגש אמיתי כדי לתקשר איתו בהתאם לשלב ההתפתחותי שלו ותוך התחשבות בהבדלים הייחודיים שלו. כך נוכל לתמוך בהתפתחות של הילד.
מבוסס על: Affect Autism (www.affectautism.com)

Comentarios